Meest gestelde vragen over rechtshulp

Iedereen kan een juridisch geschil krijgen. Op het werk, door een ongeluk in het verkeer of met een verhuurder. In dit soort situaties kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden. Wie zich verzekert voor rechtshulp ontvangt namelijk juridische bijstand van een jurist of advocaat. Heb je geen verzekering voor rechtshulp afgesloten? Geen paniek, bij veel verzekeraars kun je ook terecht voor rechtshulp on demand. Om je te helpen een beslissing te maken over het al dan niet verzekeren voor rechtshulp, hebben we de meest gestelde vragen mét antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Wat is rechtshulp on demand?

Kosten voor juridische hulp kunnen al snel in de papieren lopen. Veel Nederlanders kiezen er daarom voor om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten op één of meerdere gebieden. Heb je geen verzekering voor rechtshulp afgesloten en ben je verzeild geraakt in een juridisch conflict? Dan vormt rechtshulp on demand – ook wel prepaid rechtshulp of losse rechtshulp genoemd – een alternatief. Hierbij ontvang je direct juridisch hulp op maat voor een vast bedrag, zonder een verzekering of abonnement te hoeven afsluiten.

Kleven er nadelen aan rechtshulp on demand?

Een nadeel van rechtshulp on demand is dat je niet met alle soorten geschillen bij een verzekeraar kunt aankloppen.Het is vaak alleen mogelijk om rechtshulp in te schakelen voor geschillen over aankopen, wonen en op het werk. Daarnaast is het goed om te weten dat je in de meeste gevallen wordt bijgestaan door een jurist en niet door een advocaat.

Kan ik zelf een advocaat kiezen?

Over het algemeen hebben verzekeraars juristen en advocaten in dienst om juridische geschillen voor je op te lossen. Je bent echter niet verplicht om van hun hulp gebruik te maken. Je mag zelf een advocaat kiezen die niet voor je rechtsbijstandverzekeraar werkt of besluiten een ‘rechtens bevoegde deskundige’ in te schakelen. De kosten hiervoor worden onder voorwaarden door de verzekeraar vergoed. Wel kan er sprake zijn van een eigen risico als je voor de rechter moet verschijnen.

Is er sprake van een eigen risico?

Het kan per verzekeraar verschillen of er sprake is van een eigen risico. Ook het al dan niet inschakelen van externe hulp speelt hierbij een rol. Daarnaast is er vaak sprake van een zogenaamd minimaal of financieel belang. Alleen zaken die boven een bepaald drempelbedrag (bijvoorbeeld 100 of 200 euro) uitkomen, worden in behandeling genomen.

Ben ik bij een conflict in het buitenland ook verzekerd?

Het antwoord op deze vraag kan verschillen per verzekeraar en per conflict. Ongevallen in Europa, of zelfs de hele wereld, vallen veelal onder de rechtsbijstandverzekering. Controleer dit echter goed, voordat je naar het buitenland vertrekt.

Kennen verzekeraars een wachttijd?

Bij de meeste rechtsbijstandverzekeraars ben je direct verzekerd. Je kunt dus meteen gebruik maken van juridische hulp. Is er reeds sprake van een (dreigend) conflict? Dan kun je geen beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. De voorwaarden van een rechtsbijstandsverzekering variëren per verzekeraar, neem deze daarom goed door.

Kun je gratis rechtshulp krijgen?

Personen met een laag inkomen en weinig vermogen kunnen voor gratis eerste hulp bij juridische vragen bij Het Juridisch Loket terecht. Deze stichting, die gefinancierd wordt door het ministerie van Justitie en Veiligheid, kan antwoord geven op juridische vragen op alle rechtsgebieden. Je kunt Het Juridisch Loket zowel telefonisch bereiken als langskomen op een van de 30 locaties.

 

Aanbevolen Artikelen