Voel je je futloos na een dag werk? Hier kan het door komen

Voel je je voortdurend moe ondanks dat je genoeg slaapt? Voel je je vaak angstig, ook al is je leven best goed? Hier zijn 10 mogelijke redenen waarom je je zo zou kunnen voelen.

1. Je lichaam produceert niet genoeg energie

Het enzym adenosine trifosfaat drijft elke cel in je lichaam aan, en gebruikt het als energiebron. Als het niveau van adenosine trifosfaat daalt, voel je je moe en futloos. De belangrijkste reden voor deze daling is de ophoping van fosforzuur in je lichaam door het eten van bewerkt voedsel of het drinken van cafeïnehoudende dranken.

2. Je bent uitgedroogd

Als je niet genoeg water binnenkrijgt, daalt het volume van je bloedplasma en wordt er niet genoeg zuurstof van je longen naar elk van je organen vervoerd. Je nieren zijn ook afhankelijk van water om goed te kunnen functioneren, wat betekent dat na verloop van tijd uitdroging de werking van andere organen in je lichaam kan beïnvloeden.

3. Je hebt een slaaptekort

Orexine is een hormoon dat je hersenen vertelt wanneer het tijd is om te slapen, dus als je slaaptekort hebt, zal je lichaam niet genoeg orexine hebben om je te laten weten wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Als je ‘s nachts niet genoeg slaapt, heeft dat tot gevolg dat je je overdag moe voelt.

4. Je bent gestrest

Stress kan de serotonine-spiegel doen dalen, waardoor de hersenen niet voldoende orexine kunnen vrijmaken. Tot overmaat van ramp kan stress er ook toe leiden dat je bewerkt voedsel eet of cafeïnehoudende drankjes drinkt, waardoor je lichaam nog meer fosforzuur aanmaakt.

5. Je beweegt niet genoeg

Lichamelijke activiteit helpt slaapstoornissen voorkomen en geeft een boost aan het zuurstofgehalte in het bloed, wat het gebrek aan orexine tegengaat.

6. Je hersenen krijgen niet genoeg bloed

Als je een slechte doorbloeding van je hersenen ervaart, leidt dat tot het onvermogen om je te concentreren, wat vermoeidheid en angst tot gevolg heeft. Dit kan veroorzaakt worden door zwaarlijvigheid of hoge bloeddruk, die beide risicofactoren zijn voor beroerte.

7. Je ziet het licht niet meer

Net als hoe het lichaam weet wanneer het moet slapen, weet het ook wanneer het wakker moet worden. Het omgevingslicht dat je ziet vertelt je hersenen dat de tijd gekomen is dat je wakker bent. Als je na zonsondergang aan te veel licht wordt blootgesteld, heeft dat slechte slaapgewoonten tot gevolg.

8. Je hebt last van allergieën

Allergieën worden veroorzaakt doorIgE of immunoglobuline E, dat is een antilichaam dat verantwoordelijk is voor je immuunsysteem dat vreemde indringers zoals pollen en stof afslaat. Dit antilichaam kan kruisreageren met andere stoffen in je lichaam zoals serotonine en histamine, wat het risico verhoogt op het ontstaan van aandoeningen als depressie en angst, waardoor je je steeds moe kunt voelen.

9. Je schildklier functioneert niet goed

De belangrijkste taak van de schildklier is het afscheiden van hormonen die je stofwisseling, groei en ontwikkeling beïnvloeden. Als die niet goed werkt, kun je last hebben van hypothyreoïdie of een te weinig actieve schildklier, wat gevoelens van depressie en vermoeidheid angstig en vermoeidheid tot gevolg heeft.

De schildklier is verantwoordelijk voor het afscheiden van hormonen die je stofwisseling, groei en ontwikkeling beïnvloeden. Als hij niet goed werkt, kun je last krijgen van hypothyreoïdie of een onderactieve schildklier, wat gevoelens van depressie en vermoeidheid angst en vermoeidheid tot gevolg heeft.

10. Je krijgt niet genoeg beweging

Als je je lichaam niet beweegt, daalt het peil van neurotransmitters zoals serotonine, wat gevoelens van angst en vermoeidheid tot gevolg heeft.

Aanbevolen Artikelen